Sat kula

Sahat-kula predstavlja najznačajniji spomenik iz perioda turske vladavine. Predstavlja istorijsku građevinu i nacionalni spomenik. To je građevina po kojoj se prepoznaje i staro i novo Nevesinje. Najčešći je motiv na nevesinjskim razgledicama i detanj je koji ostaje u sjećanjima svih što su posjetili Nevesinje.

Ova, kao i većina sahat-kula, sagrađena je u samom centru stare čaršije i predstavlja integralni dio, kao i bitan element njene identifikacije. Tačan datum izgradnje se ne zna, ali je sagrađena prije 1664. godine. Ovo se saznaje iz putopisa slavnog turskog putopisca Evlije Čelebije, koji je prvi put spominje u svom djelu Sejahatnama (Putopis). Danas predstavlja najstariju građevinu ovog tipa u BiH. Stranica kvadratne osnove duga je tri metra, prosječna debljina zidova je 80 cm, dok je visina 16,5 m.

Na njoj su vidljivi uticaji kasnoromaničkih kula, italijanskih kampanila i dubrovačkih sahat-kula, u primjeni kvadratične forme, a vidljivi su i u kružnim otvorima za satove i dekoraciji krovnog vijenca. Godine 1891. postavljen je na ovu sahat-kulu novi sat sa tri mine, od kojih je jedna imala turske, druga rimske, a treća arapske brojeve. 1980-ih godina ponovo su postavljene su nove mine sa arapskim brojevima i novi sat.

Сат кула