Grad Zaposti

Narodna legenda kaže da je gospodar Humske zemlje herceg od Svetog Save - Stefan Vukčić Kosača, i od neprijatelja i od nesnosnih ljetnih vrelina u drevnom gradu Blagaju u dolini rijeke Neretve, zaklon tražio među debelim zidinama utvrđenja Zaposti na 1130 metara iznad mora, na koti Grad koja dominira iznad Zovog Dola i puta koji je sve do početka dvadesetog vijeka bio glavna saobraćajnica od doline rijeke Neretve, do Stare Hercegovine i Crne Gore. Bitni istorijski fakti govore o mogućnosti da je tvrđava nastale znatno prije Kosača, po čijoj tituli će tadašnja Humska zemlja, dobiti novo ime, ali ubrzo i izgubiti slobodu padajući pod vlast Osmanlija. Drevna tvrđava je od tada zapuštena, a novi gospodari su sa sobom donijeli i novu kulturu i novu religiju.

Ostatke tvrđave danas pokriva gusta šuma i mahovina. Ipak, zidovi su očuvani u prosjeku do visine 2 m i jasno prepoznatljivi. Tvrđava je u obliku pravougaonika sa polukružnom sjevernom stranom. duga je oko 60, a široka 30 metara. Spoljni zid je debeo oko 2,5 metra.

Sa južne strane iz ivica pod pravilnim oštrim uglom, pružaju se dva zida duga po 10 m. Unutar zidina postoje pregradni zidovi koji čine četiri zasebne prostorije pravougaonog oblika. U tvrđavi se takođe nalazi i jedna u kamenu isklesana klupa sa naslonjačom duga oko 1,5 metar, slična klupa je i van zidina. Sa južne zaobljene strane dvadesetak metara udaljeni su ostaci kružnog objekta prečnika oko 10 metara koji je obzirom na oblik i na položoj na kojem se nalazi očito predstavljao osmatračku kulu.

Град Запости